Nurmes menetti pidetyn kirkkoherransa

Kirkkoherraksi tulonsa jälkeen Nurmeksen ystävällisimmäksi henkilöksi valittu Raimo Kemppainen kuoli vaikeaan sairauteen 10.2.2010. Viisilapsisen perheen esikoiseksi Hyrynsalmella syntynyt Kemppainen oli kuollessaan 56-vuotias.

Armeijassa herätyksen saanut Raimo Kemppainen toimi vuodet 1981-1988 pappina Padasjoella ja Vilppulan kirkkoherrana vuosina 1991-2001. Vilppulasta hän siirtyi kirkkoherraksi Nurmekseen, jossa hän oli työskennellyt kappalaisena vuosina 1988-1991. Nurmeksen kirkkoherran vaalissa hän sai yli 92 prosenttia äänistä.

Pohjois-Karjalassa hän tuli tutuksi seurakuntien yhteistyöprojektin selvitys-miehenä ja Kuopion hiippakunnassa työyhteisöjen kehittämiskonsulttina. Hän oli myös kirkon johtamiskouluttajia.

Raimo Kemppainen teki työnsä antaumuksella ja tehokkaasti, ja hänen työhalunsa säilyivät loppuun asti: viimeiset työohjeet tulivat sairaalavuoteelta.

Työhönsä hän sai voimia perheen ja lastenlasten kanssa puuhailusta, hiihtämisestä, kalastamisesta, metsästämisestä ja remonttitöistä.

Nurmekselaiset menettivät Kemppaisessa paimenen, jota oli helppo lähestyä ja joka itse tuli lähelle seurakuntalaisiaan. Ihmisten suruissa hän oli lämmin ja vahvasti läsnä. Monia ilahdutti hänen sanavalmis huumoriinsa, joka usein kääntyi itseironiaksi.

Kemppaisella oli taito antaa kiitosta. Hänen kiitoksensa oli helppo ottaa vastaan, sillä se oli aina aitoa ja rehellistä; hän ei kiittänyt tavan vuoksi.

Kirkkoherrana Kemppainen ei katsonut vain seurakunnan, vaan koko kaupungin ja seutukunnan etua. Hän toi Nurmekseen suuria tapahtumia, Uusheräyksen Kesäseurat ja Sanan Suvipäivät. Hän ehti suunnitella myös seurakuntansa 200-vuotisjuhlavuotta ennen kuin kamppailu sairauden kanssa alkoi.

Mitä enemmän omat voimat hiipuivat, sitä lujemmin Raimo Kemppainen turvautui uskoonsa kolmiyhteiseen Jumalaan. Kun rajan ylityksen hetki tuli, koko elämän ajan syventynyt usko kiteytyi hänen viimeisissä sanoissaan: "Jeesus vie perille".

Eeva Vainio
Eläkkeellä oleva toimittaja